ERP לעומת: WMS

באיזו תוכנה להשתמש עבור תפעול יעיל של ניהול משימות המחסן/מרלו"ג ושרשרת האספקה?

בחירת התוכנה הנכונה עבור פעולות שרשרת האספקה שלך יכולה להיות משימה מאתגרת במיוחד, מכיוון שיש מספר סוגים של פתרונות ניהול מחסן (WMS) זמינים כגון:

  • מערכת WMS- עצמאית.
  • מערכת WMS מבוססת ענן.
  • מערכת משולבת של WMS ו ERP.
  • מערכת WCS לניהול מערך האוטומציה במרלו"ג.
  • מערכת תיכנון ואופטימיזציה לקווי הפצה (TMS).
  • מערכת ניהול נהגים ואישורי אספקה (POD).
  • ומערכות ביצוע שרשרת האספקה (SCE)

כל אחת מהמערכות מתאימה לצרכים עסקיים שונים.
בפוסט זה, נתמקד בשתי אפשרויות: ERPו WMS עצמאיים. נצלול ליתרונות והחסרונות של כל אחת, ונעזור לך לקבוע את הפתרון הטוב ביותר עבור הארגון שלך.
סקרן איזו תוכנה מתאימה לשרשרת האספקה שלך?
קרא כדי לגלות.

מה היא מערכת ?ERP

מערכת תכנון משאבי הארגון ( Enterprise Resource Planning – ERP) היא סוג של תוכנה שארגונים משתמשים בה כדי לנהל ולבצע אינטגרציה של החלקים החיוניים של פעולות העסק שלהם.
מערכת ERP מאחדת תהליכים עסקיים שונים במערכת אחת מקיפה . המטרה, לייעל עברת מידע ולנהל מערכות פנימיות בתוך הארגון כמו:
כספים וחשבונאות: ניהול מכירות , מחירונים , ניהול עסקאות פיננסיות, תקצוב ודיווח.
ניהול שרשרת האספקה: פיקוח על רכש, מלאי, ייצור והפצה.
משאבי אנוש: ניהול מידע עובדים, שכר, הטבות וגיוס.
ניהול קשרי לקוחות (CRM): טיפול בנתוני לקוחות, מכירות, שיווק ופעילויות שירות.
ייצור: ניהול לוחות זמנים של ייצור, בקרת איכות ופעולות רצפת הייצור.
רכש: פיקוח על תהליכי רכש וניהול ספקים.
על ידי ריכוז פונקציות אלה במערכת אחת, מתאפשרת נראות ,תיאום ויעילות טובים יותר ברחבי הארגון. ERP עוזר להבטיח שמחלקות שונות יכולות לשתף מידע בקלות, מה שמוביל לקבלת החלטות משופרת, עלויות מופחתות ושיפור הפריון.

מה זה WMS ?

מערכת ניהול מחסן (Warehouse Management System – WMS) הוא יישום תוכנה מיוחד ומקצועי , המיועד לייעול וניהול הפעולות בתוך מחסן , מרלו"ג או מרכז הפצה.
המערכת מספקת כלים לשליטה ואוטומציה של תהליכים שונים במחסן, ומבטיחה ניהול יעיל של משימות המחסן ,המלאי, כוח אדם ומקום.
פונקציות מרכזיות של WMS כוללות:
ניהול משימות : בניית אסטרטגיות מתוחכמות בתפעול מחסן לוגיסטי , סידור המשימות לפי עדיפות , הפניית משימות ממוקדות למשאב ייעודי.
ניהול מלאי: מעקב אחר רמות מלאי, מיקומים ותנועות בתוך המחסן במטרה להבטיח בקרת מלאי מדויקת.
מילוי הזמנות :ניהול תהליכי הליקוט, האריזה והמשלוח של הזמנות. במטרה לשפר את הדיוק והמהירות.
קבלה ופיזור: ניהול קבלת סחורה ופיזור שלה במיקומי האחסון המתאימים בתוך המחסן תוך שימוש בחוקים ואסטרטגיות קבועות מראש.
עבודות ערך מוסף : בניית תשתית למשימות ייצור ועבודה לפי עץ מוצר מובנה ישר או הפוך. מדידה ודוחות התחשבנות על עבודות כגון: פריקה , ליקוט וייצור.
ניהול כוח אדם וייעול ציוד הנעה : אופטימיזציה של כוח אדם ומשאבי הציוד, תוך חלוקה של משימות על פי חוקים ואסטרטגיות ידועות מראש ובדיקת ביצועים.
ניצול שטח: ארגון יעיל של מיקומי אחסון וניהול איתורים כדי למקסם את קיבולת המחסן ולהפחית זמני טיפול.
דיווח וניתוח: מתן תובנות, ניתוחים ונתונים על פעולות המחסן, במטרה לעזור למנהלים לקבל החלטות מושכלות כדי לשפר את היעילות.
WMS מתממשק עם מערכות אחרות בארגון כגון ,ERP : מערכות אוטומציה , מערכות תכנון ואופטימיזציה לקווי הפצה (TMS) , פתרונות מסחר אלקטרוני ואישורי אספקה (POD).
המטרה – ביצוע פעולות ברחבי שרשרת האספקה בצורה יעילה וחלקה. באמצעות אוטומציה וייעול משימות במחסן WMS , עוזר להפחית שגיאות, להגדיל את הפריון ולשפר את הביצועים הכוללים של המחסן ושרשרת האספקה.

מה ההבדל בין מערכות WMS ו ERP ?

ההבדל העיקרי בין מערכת ניהול מחסן (WMS) ומערכת תכנון משאבי הארגון (ERP) טמון בהיקף, בתפקוד ובמיקוד בתוך הארגון:
היקף ומיקוד WMS לעומת ERP :
WMS היא תוכנה מיוחדת ומקצועית המתמקדת ספציפית בניהול הלוגיסטי וייעול הפעולות בתוך מחסן או מרכז הפצה. היא מטפלת במשימות כמו ניהול מלאי, מילוי הזמנות, קבלה, פיזור, ניהול כוח אדם באמצעות שיוך משימות למשאב ייעודי וניצול שטח. המטרה העיקרית של WMS היא לשפר את היעילות הלוגיסטית הדיוק והמהירות של פעולות המחסן.
מערכת ERP היא פתרון תוכנה רחב יותר המשלב תהליכים עסקיים שונים ברחבי הארגון ובדגש על עלויות במערכת אחת. היא בדרך כלל כוללת מודולים עבור כספים, משאבי אנוש, מכירות, ייצור, ניהול קשרי לקוחות(CRM) , רכש ועוד. המטרה – שיפור תיאום וקבלת החלטות ברחבי מחלקות שונות.
תפקוד WMS לעומת ERP :
WMS מתמקד בפעולות לוגיסטיות מפורטות של מחסן תוך שימוש בחוקים ואסטרטגיות ידועות מראש וכן מספק פונקציונליות מתקדמת עבור משימות כמו מעקב אחר מלאי בזמן אמת, אופטימיזציה של תהליכי ליקוט ואריזה, ניהול זרימות עבודה מורכבות במחסן ואינטגרציה עם ציוד וטיפול בחומרים.
ERP מציע מגוון של פונקציות לתפעול כלל הארגון, אך עשוי לכלול רק תכונות בסיסיות של ניהול לוגיסטי במחסן. מודול המחסן של ERP עשוי לטפל במעקב מלאי ועיבוד הזמנות בסיסי, אך בדרך כלל התהליכים יהיו ללא חוקים , מגבלות ואסטרטגיות חכמות או תכונות מתקדמות לניהול משימות וההתמחות העמוקה של WMS עצמאי.

אינטגרציה ב WMS – לעומת ERP

WMS בדרך כלל מתממשק עם מערכת ERP כדי להבטיח שנתוני מחסן מתואמים עם תהליכים עסקיים אחרים, כגון חשבונאות, רכש ומכירות.
לדוגמה, ה-WMS עשוי לספק נתוני מלאי בזמן אמת ל-ERP כדי להשיג ניהול מלאי טוב יותר ועיבוד הזמנות רכש או הזמנות לקוח.
ERP משמש כמרכז עבור פונקציות עסקיות שונות, כולל כספים, משאבי אנוש, ייצור וניהול שרשרת האספקה. בעוד שניתן לכלול בו מודול מחסן, הוא לעיתים קרובות צריך להתממשק עם WMS עצמאי עבור חברות הדורשות יכולות מחסן מתקדמות.

WMS התאמה נכונה עבור פעולות שרשרת האספקה
בעוד שגם מערכות WMS וגם ERP הן חיוניות לניהול פעולות עסקיות WMS , מתמקדת בצרכים הספציפיים של ניהול לוגיסטי במחסן או המרלו"ג , בעוד ש-ERP מספק פתרון ניהול רחב של צרכי הארגון.
חברות עם צרכי מחסן מורכבים או בקנה מידה גדול ישתמשו כמעט תמיד בשתי המערכות. WMS ימוקד למטפל בפונקציות המפורטות של המחסן וה-ERP מנהל את התהליכים העסקיים הכוללים.
חברות רבות מתחילות עם ERP ומתקדמות להוספת WMS מקצועי כאשר ה-ERP כבר אינו מסוגל לטפל בצרכים הלוגיסטיים שלהן.

מקרה שימוש: WMS לעומת ERP
פתרון WMS עצמאי מתאים ביותר לארגונים עם פעולות מחסן מורכבות או בארגונים שבהם פונקציונליות מתקדמת ושליטה בזמן אמת על תהליכי מחסן הם קריטיים.
לדברי פטריק פראסינוס, סמנכ"ל פיתוח עסקי ב-Made4net, השוק של היום עוסק כולו במהירות ובזריזות. עסקים זקוקים למערכות ניהול מחסנים גמישות ויכולות להתמודד בקלות עם שלוש משימות מפתח:
תיעדוף – מבטיח זריזות על ידי הקצאת הזמנות לדחיפותן הראויה.
תכונות – גמישות מעצימה קבלת החלטות .
זרימות עבודה – התאמה אישית לאסטרטגית העבודה והציוד .

סוגים אלה של משימות מתאפשרות רק על ידי תוכנת ניהול מחסנים בשכבה אחת המציעה פונקציות ליבה ותכונות מתקדמות נוספות כגון: פיזור , ריענון , ליקוט מקבילי , קרטוניזציה, שילוב משימות, תזמון אופטימלי, ניהול עבודה, ספירת מלאי מחזורית ועוד…

WMS משולב עם ERP עבור ארגונים המעוניינים לשלב את כל התהליכים העסקיים במערכת אחת, עם זאת, מערכות משולבות עשויות להיות חסרות את התכונות המיוחדות או הגמישות של פתרונות WMS עצמאיות, מה שעלול להגביל את היכולת התפעולית בפעולות המחסן ספציפיות.
חברות מתחילות לעתים קרובות בהסתמכות רק על מערכת ה-ERP שלהן לניהול צורכי שרשרת האספקה. עם זאת, ככל שביצוע שרשרת האספקה נעשה מורכב יותר, פתרונות ברמת ה-ERP לבדם לא יספיקו להתמודד עם כל האתגרים. בשלב זה, ה-ERP משמש עמוד שדרה מכריע, ומניח את הבסיס לאימוץ מוצלח של מערכת ניהול מחסן (WMS).
כאשר חברות משתמשות גם ב-ERP וגם ב-WMS, הן נהנות מסביבה מובנית יותר. ה-ERP מספק את התשתית הדרושה, מבטיח שלמות הנתונים ומשלב תהליכים המאפשרים ל-WMS לפעול ביעילות. ללא מערכת ERP חזקה במקום, WMS מסוגל לספק טוב יותר את היעילות, הדיוק והמדרגיות הנדרשים לפעולות מחסן מודרניות.
יתרה מכך, אימוץ WMS פותח פרק חדש של תהליכים ופונקציונליות שלא היו אפשריים רק עם ERP. מעבר זה מאפשר לחברות להתמודד עם המורכבות המתקדמת של ניהול מחסנים, ולשפר את ביצוע שרשרת האספקה הכוללת שלהן. להבנה מעמיקה יותר של המורכבויות הללו, Made4net סקרה את הממדים המתקדמים של פעולות מחסן בבלוג ספירת מורכבות המחסן בעת בחירת WMS חדש, מה שמציין את 10 המימדים ש-WMS מביא לחברות המאמצות גישה זו.

WMS לעומת ERP: סקירת שוק

אם אתה מעריך פתרונות ERP או WMS עצמאיים, נקודת התחלה מצוינת היא לסקור את הפתרונות המובילים ב-Gartner® Magic Quadrant™ for Cloud ERP לארגונים ממוקדי מוצר וב-Gartner® Magic Quadrant™ for Warehouse Management Systems (WMS) . דוחות אלו הם משאבים יקרי ערך עבור כל חברה בשוק עבור פתרון ERP או WMS עצמאי. מובילי טכנולוגיות שרשרת אספקה יכולים להשתמש במחקר זה כדי להבין את המצב הנוכחי של השווקים ולקבל תובנות מפתח לגבי ספקים מוכרים.
בחירת ה-WMS המתאים לעסק שלך
אם החברה שלך מפעילה מספר מחסנים, שילוב כל תהליכי ביצוע שרשרת האספקה הדרושים למערכת ERP יכולה להיות משימה לא פשוטה. אתגר זה גדול אף יותר כאשר כל מתקן משתנה במורכבותו, בהתאם לסוגי המוצרים ,ללקוחות שהם משרתים, והאזורים בהם הם פועלים.
אחת הבעיות העיקריות היא היעדר נראות מלאי על פני המחסנים השונים. כאשר חלק מהמחסנים מנוהלים על ידי מערכת WMS מלאה בעוד שאחרים מסתמכים אך ורק על מערכת ה-ERP, הדבר עלול לגרום לאי-התאמות בזמני העיבוד, ובעיקר לשונות ברמות השירות ללקוח. חוסר עקביות זה מאתגר ליישר חוויות של לקוחות, מכיוון שהמימוש של מוצרים עשוי להשתנות באופן משמעותי בהתאם למתקן שמטפל בהזמנה.

רוב הפתרונות של מערכות ניהול מחסן (WMS) נועדו לתת מענה למקטעים או רמות מורכבות ספציפיות. הם מצוידים בדרך כלל להתמודד עם הדרישות המתוחכמות ביותר, מה שמותיר את האתרים הפשוטים והקטנים יותר לניהול מערכת ה-ERP. עם זאת, גישה זו עלולה ליצור בעיות משמעותיות.
אם הפעילות של החברה שלך כוללת שילוב של אתרים קטנים יותר ופחות מורכבים לצד מחסנים מתקדמים יותר, הופך להיות חיוני לבחור בפתרון שיוכל להתמודד עם כל הרמות הללו ביעילות. ה-WMS הנכון צריך להיות מותאם מספיק כדי לענות על הצרכים של סביבות פשוטות יותר תוך מתן הפונקציונליות הקריטיות הנדרשות לפעולות בסיסיות.

בנוסף, חשוב לבחור ב-WMS המאפשר היקפים פונקציונליים שונים בכל מיקום, מה שמבטיח שכל אתר יוכל לפעול ביעילות בהתאם לצרכים הספציפיים שלו. במקביל, ה-WMS צריך לשמור על היתרונות של מערכת מאוחדת, במיוחד נראות מלאי גלובלית וחווית לקוח, אשר חיוניים לפעילות חלקה בכל המתקנים.
אם הבנה טובה יותר של ERP לעומת WMS הובילה אותך להאמין ש-WMS עצמאי הוא הבחירה הנכונה עבור העסק שלך, עדיין יש הרבה מה לשקול כשזה מגיע לבחירת הפתרון הנכון. מחזור החיים הממוצע של מערכת ניהול מחסן (WMS) נע בדרך כלל בין 7 ל-10 שנים, כך שזו החלטה גדולה שתהיה לה השפעה מתמשכת על הארגון שלך.
אם אתה זקוק לעזרה או הבהרה נוספת בעניין בחירת מערכת WMS , עיין במדריך למנהל המחסן שלנו לשנת 2024 או צור קשר עם אחד ממומחי ה-WMS שלנו.

דילוג לתוכן